Belgische samenwerking om het meest zeldzame geneesmiddel ter wereld te produceren
Twee topspelers uit de Belgische nucleaire medische wereld onderzoeken of ze samen actinium-225 kunnen produceren. IBA, de Waalse expert in deeltjesversnellertechnologie, gebaseerd in Louvain-la-Neuve, en SCK CEN, het nucleaire onderzoekscentrum in Mol, gaan daarvoor een nieuwe samenwerking aan. Actinium-225, een zogenaamd radiotheranostiek, is een veelbelovende radio-isotoop om kanker te behandelen.

Diagnose én therapie, twee vliegen in één klap
Weinig domeinen evolueren zo snel als dat van de nucleaire geneeskunde. Eén van de meest beloftevolle domeinen is dat van de radiotheranostiek, een methode die toelaat om via hetzelfde geneesmiddel aan diagnose en behandeling te doen. Radiotheranostiek is een innovatief alternatief in de bestrijding van kanker. Bij radiotheranostiek worden radioactieve isotopen gebruikt, die (kleine onschadelijke doses) radioactieve straling uitzenden, waarmee kankercellen heel precies kunnen worden opgespoord (diagnose) en vernietigd (behandeling).
Het voordeel van deze nieuwe klasse behandelingen is hun nauwkeurige doeltreffende werking: kankercellen worden heel precies vernietigd, het gezonde weefsel rondom rond blijft gespaard. Nog een voordeel: de relatieve trage halfwaardetijd (de tijd waarna nog de helft van de actieve bestanddelen actief is). De korte halfwaardetijd van de meeste radioactieve isotopen maakt van een behandeling met isotopen vaak een race tegen de tijd, en een logistieke nachtmerrie. De ‘trage’ halfwaardetijd van actinium-225 maakt een vlotter logistiek- en distributieproces mogelijk.

Een samenwerking, 100% made in Belgium
Er lopen momenteel al verschillende studies naar het potentieel van actinium-225 in de bestrijding van tal van kankers: vaak voorkomende types zoals prostaat-, long-, darm-, borst, pancreas, bloed- en nierkanker, maar ook minder frequent voorkomende types zoals glioblastoom, een zeer dodelijke hersenkanker.
Met het bundelen van hun expertise willen het SCK CEN en het IBA nagaan wat de mogelijkheden zijn voor een grootschalige industriële productie van actinium-225. Over zes maanden volgt een evaluatie. Als het marktpotentieel reëel is, zal het SCK CEN op zijn site in Mol een unit bouwen voor een productie op industriële schaal. De productie zal gebeuren in een rhodotron, een gepatenteerde deeltjesversneller die het IBA aanvankelijk heeft ontwikkeld voor de het steriliseren van medische apparatuur. De farmawereld kijkt met veel interesse naar deze klasse van geneesmiddelen, die een geschat potentieel hebben van 10 miljard dollar omzet voor de volgende 10 jaar.

Belgische bedrijven aan de wereldtop
Ons land is al decennia een zeer belangrijks speler in de productie en behandeling van medische isotopen. Zowel door de aanwezigheid van enkele van de belangrijkste marktspelers op ons grondgebied (SCK CEN, IRE, IBA) als door het aandeel van België in de wereldwijde markt: gemiddeld 25% van het belangrijkste medisch isotoop (op piekmomenten 65%) wordt in België geproduceerd door het SCK CEN en het IRE. En 1 ziekenhuis op 3 in de wereld dat over een afdeling nucleaire geneeskunde beschikt, gebruikt Belgische apparatuur. IBA is een wereldspeler op het vlak van protontherapie.