Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Analyse elektriciteitsmix eerste jaarhelft 2019
Analyse elektriciteitsmix eerste jaarhelft 2019

Belgische energiemix voor twee derde koolstofarm, voornamelijk dankzij kernenergie, wind en zon.

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie. Hier vindt u de cijfers van de voorbije 6 maanden.

2019 tot nu toe kenmerkte zich door een zachte winter en een normale lente met enkele uitschieters qua temperatuur, neerslag, wind en zonneschijn. Aldus de analyse van het KMI voor de voorbije zes maanden van 2019. Wat betreft de beschikbaarheid van de kerncentrales is de situatie opnieuw genormaliseerd, met quasi alle eenheden beschikbaar.

Kerncentrales leverden in deze periode meer dan de helft van alle elektriciteit, en 80% van alle koolstofarme elektriciteit. Met een CO2-uitstoot van 12gCO2/kWh (vergelijkbaar met de uitstoot vanwindmolens en zonnepanelen) zijn kerncentrales deel van de oplossing voor het klimaatvraagstuk. Bij een eventuele kernuitstap in 2025 verliest België zijn belangrijkste troef om de CO2-uitstoot uit elektriciteitsproductie laag te houden.

De energiemix van januari tot en met juni 2019 zag er daarom als volgt uit:

  • kernenergie: 56,5%
  • windenergie: 6,5%
  • zonne-energie : 4%
  • fossiel en andere : 33%

Meer info ? http://www.elia.be

De Belgische energiemix van januari tot en met juni 2019 (bron : ELIA)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer