News - Kernenergie en zonne-energie pieken in mei 2017
News - Kernenergie en zonne-energie pieken in mei 2017

Belgische energiemix voor driekwart koolstofarm, voornamelijk dankzij kernenergie en piekmomenten voor zonne-energie

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, olie (fuel), kernenergie, windenergie, waterkracht, zonne-energie en 'andere'. Onder deze laatste categorie bevinden zich biofuels, biomassa, etc. 

Op vrijdag 26 mei behaalden zonnepanelen een piekproductie van 2256 MegaWatt, enkel in Vlaanderen, oftewel het equivalent van twee kerncentrales. Een record die dag! Gemeten over de volledige maand mei was tweederde van de koolstofarme elektriciteit afkomstig van kernenergie, de belangrijkste CO2-arme baseload energiebron. De rest is afkomstig van zon, wind, waterkracht en biomassa. Dankzij het inzetten van alle koolstofarme energieën (hernieuwbare energie en kernenergie) kan ons land zijn CO2-doelstellingen halen. Zonder kernenergie zou de CO2-factuur voor de elektriciteitsproductie er veel minder gunstig uitzien.

De energiemix van mei 2017 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 56% 
  • gas: 26%
  • zonne-energie: 8% 
  • windenergie: 5% 
  • waterkracht: 2% 
  • andere: 4% 

Bron: ELIA.be

De Belgische energiemix van mei 2017 (bron: ELIA)

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Over het Nucleair Forum

Het Belgisch Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie: voor de pers, de politiek en het grote publiek. Het wil mensen informeren aan de hand van een reeks uiteenlopende acties. Ontdek meer