Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix van november 2019
Belgische elektriciteitsmix van november 2019

Belgische elektriciteitsmix was 60% koolstofarm, met dank aan wind, zon en kernenergie. Kernenergie belangrijkste bron van CO2-arme elektriciteit.

De maand november kende erg gemiddelde waarden. De gemiddelde windsnelheid bedroeg 3,7 m/s (gemiddeld 3,8m/s) en de zon scheen meer dan gemiddeld (79u tegenover gemiddeld 66u). Het resultaat? 4 procent van de geproduceerde elektriciteit is afkomstig van zonnepanelen, 8 procent van wind en 48,5 procent van kernenergie. Samen zorgden ze ervoor dat er weinig CO2 in de atmosfeer terecht kwam.

Alles samen zorgden wind, zon en kernenergie ervoor dat 60% van de Belgische elektriciteitsmix koolstofarm was. De belangrijkste bijdrage komt van kernenergie. Bij een eventuele kernuitstap in 2025 zou dit aandeel kernenergie niet vervangen worden door wind en zon, maar door fossiele brandstoffen. Daardoor zou de CO2-uitstoot van ons land nog toenemen in plaats van af te nemen. Dat is regelrecht in tegenspraak met de klimaatambities van België. Om de klimaatdoelstellingen te halen, hebben we nood aan alle CO2-arme oplossingen die we momenteel voorhanden hebben: het behoud van kernenergie, gecombineerd met de verdere ambitieuze ontwikkeling van hernieuwbare energie.

De energiemix van België in november 2019 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 48,5%
  • windenergie: 8%
  • zonne-energie : 4%
  • fossiel en andere : 39,5%

Meer info ? http://www.elia.be

De Belgische energiemix van november 2019 (bron : ELIA)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer