Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix september 2022
Belgische elektriciteitsmix september 2022

Belgische elektriciteitsmix september 2022: kernenergie levert de helft van de Belgische stroom

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 51% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in september ook de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

Naast kernenergie werd in september een aanzienlijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 10% uit wind, 8% uit zon en 3,5% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

Een eerder sombere maand met zeer lage windsnelheden en enkele opvallende contrasten

De zon scheen in september minder uren dan gemiddeld (136 t.o.v. 154). De gemiddelde windsnelheid lag ook beduidend lager dan gemiddeld (2,6 meter/seconde tegenover 3,1 meter/seconde).

De afgelopen maand waren er ook enkele opvallende uitschieters in het weer: er waren dubbel zoveel onweersdagen dan gemiddeld (15 t.o.v. 7,5) en er viel veel meer neerslag dan normaal (104 mm tegenover 65 mm). Bovendien waren er ook grote temperatuurverschillen te noteren: de koudste temperatuur werd op 30 september gemeten in Elsenborn (-2,7°C), de warmste dag werd opgemeten in Kapelle-op-den-Bos op 5 september (32,3°C).

De Belgische elektriciteitsmix van september 2022

Samen zorgden kernenergie (51%) en hernieuwbare energie (21,5%) er in september voor dat ongeveer driekwart (72,5%) van de Belgische elektriciteitsmix koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 27,5% van de Belgische elektriciteit, en voor 91,5% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van september 2022 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 51%
  • windenergie: 10%
  • zonne-energie: 8%
  • andere hernieuwbaar: 3,5%
  • fossiel en andere: 27,5%
De Belgische elektriciteitsmix voor september 2022 (bronnen: ELIA & IPCC)

Doel 3: het einde van een tijdperk

Vrijdag 23 september 2022 was een historisch dag: voor het eerst in de Belgische geschiedenis werd een kernreactor afgekoppeld van het net, in voorbereiding van een definitieve stopzetting en ontmanteling. Doel 3 produceerde tussen zijn ingebruikname in 1982 en nu 286 176 uur of 11 924 productiedagen, samen goed voor 270,938 miljard kilowattuur koolstofarme elektriciteit.

De definitieve stillegging van Doel 3 vormt een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze sector en ons land. Het aandeel elektriciteit dat door Doel 3 werd opgewekt, moet voortaan via een andere manier opgewekt worden: deels door hernieuwbaar, maar voornamelijk door (een combinatie van) import en fossiele elektriciteitsproductie.

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer