Belgische elektriciteitsmix november 2022: kernenergie levert opnieuw de helft van alle Belgische elektriciteit
De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 51% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in november opnieuw de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.
Naast kernenergie werd in november ook nog 29% van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën, voornamelijk door windenergie (22%). De laatste dagen van de maand was er echter nagenoeg geen productie door wind of zon: ons land had – net als alle buurlanden – te kampen met een zogenaamde “Dunkelflaute”.
Zachte laatste herfstmaand
November was relatief warm. De gemiddelde temperatuur bedroeg uiteindelijk 9,1°C in Ukkel (normaal: 7,2°C). Het was ook zonniger dan normaal: de zon scheen in totaal meer dan 70 uur in Ukkel (normaal: 65u46min).
Dunkelflaute
De laatste dagen van de maand liet de zon zich echter niet meer zien, en er was ook nagenoeg geen wind. Ons land kampte – net als onze buurlanden – met een “Dunkelflaute”, d.w.z. een periode waarin weinig tot geen energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon, wegens gelijktijdig optredende duisternis en windstilte. “Dunkelflaute” is een van oorsprong Duitse term, waarin de woorden ‘Dunkelheit’ (duisternis) en ‘Flaute’ (weinig wind) worden samengevoegd.
Als zo’n periode langer dan enkele uren duurt, kan de productie op dit moment enkel worden opgevangen met een klassieke elektriciteitscentrale (gas, steenkool of kernenergie). De Belgische waterkrachtcentrale van Coo kan maar enkele uren bijspringen, en batterijen van die grootte of andere vormen van energieopslag bestaan vandaag niet.
Bij een eventuele kernuitstap zal een Dunkelflaute dan ook altijd leiden tot een hogere CO2-uitstoot voor de elektriciteitsopwekking. In Duitsland steeg de CO2-uitstoot zo tot meer dan 800 gram CO2 per geproduceerde kWh. En dat is natuurlijk slecht nieuws voor de strijd tegen klimaatverandering, richting Net Zero (netto nuluitstoot van CO2) tegen 2050.
De Belgische elektriciteitsmix van november 2022
Kernenergie leverde opnieuw de helft van alle Belgische stroom (51%), en dit ondanks het feit dat reactor Doel 3 in september definitief werd stopgezet. Ook reactor Tihange 1 was 3 dagen buiten dienst in november na een automatische stop.
Samen zorgden kernenergie (51%) en hernieuwbare energie (29%) – voornamelijk wind met 22% – er in november voor dat 80% van de Belgische elektriciteitsmix koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!
Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 20% van de Belgische elektriciteit, en voor 89,5% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.
De Belgische elektriciteitsmix van november 2022 zag er als volgt uit:
- kernenergie: 51%
- windenergie: 22%
- zonne-energie: 3%
- andere hernieuwbaar: 4%
- fossiel en andere: 20%

Over deze cijfers
Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.
Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).