Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix november 2020
Belgische elektriciteitsmix november 2020

Belgische elektriciteitsmix november 2020: kernenergie zorgt voor bijna de helft van onze elektriciteit

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand november produceerden de Belgische kerncentrales 47% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 21%.

Kernenergie en hernieuwbare energie zorgen samen voor twee derde van de Belgische elektriciteit

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 3 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 47% van de Belgische elektriciteitsmix – bijna de helft van al onze elektriciteit.

Naast kernenergie werd er afgelopen maand zo’n 21% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen (voornamelijk wind). Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en windenergie in november voor twee derde van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen.

Fossiele energie zorgt voor een derde van de Belgische elektriciteit en voor 94,5% van de CO2-uitstoot uit elektriciteitsproductie in België.

Wat na de kernuitstap?

Binnen 5 jaar, bij een volledige kernuitstap, verliezen we dus ongeveer de helft van onze elektriciteitsmix. Het is onmogelijk om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap alleen nog verder toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een sterke stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix van november 2020 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 47%
  • windenergie: 16%
  • zonne-energie: 2%
  • andere hernieuwbaar: 3%
  • fossiel en andere: 32%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix voor november 2020 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer