Belgische elektriciteitsmix mei 2023: stroom grotendeels koolstofarm dankzij combinatie kernenergie en hernieuwbaar
De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 42,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Daarmee blijft kernenergie de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit in ons land, met bovendien de garantie op een hoge bevoorradingszekerheid, onafhankelijkheid van buurlanden en stabiele prijzen.
Naast kernenergie werd in mei een belangrijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energie, voornamelijk windenergie (15%) en zonne-energie (20,5%). Samen zorgen kernenergie en hernieuwbaar ervoor dat 82% van de Belgische elektriciteit koolstofarm is. Dit toont hoe belangrijk de complementariteit is tussen beide koolstofarme energiebronnen.
Zonnige en iets drogere maand
Mei 2023 was een maand met normale temperaturen, zonder echte uitschieters. In de eerste helft van de maand viel er heel wat neerslag, terwijl de tweede helft van de maand kurkdroog bleef.
Ondanks die matige eerste helft van de maand, was er veel zonneschijn in mei, met 230 uur zon (normaal 198 uur).
De Belgische elektriciteitsmix van mei 2023
Dankzij al die uren zonneschijn, werd er veel elektriciteit opgewekt via zonnepanelen (20,5%).
Kernenergie is nog steeds de belangrijkste bron van elektriciteit in België (goed voor 42,5%), ook al ligt het aandeel koolstofarme atoomstroom al wat lager, door de sluiting van de twee kernreactoren Doel 3 (sinds september 2022) en Tihange 2 (sinds februari 2023). Afgelopen maand lag ook kernreactor Doel 4 stil voor gepland onderhoud.
Samen zorgden kernenergie (42,5%) en hernieuwbare energie (39,5%) ervoor dat 82% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was in mei. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!
Fossiele energie (vooral gas) vertegenwoordigde de afgelopen maand 18% van de Belgische elektriciteit, maar wel 86% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.
De Belgische elektriciteitsmix van mei 2023 zag er als volgt uit:
- kernenergie: 42,5%
- windenergie: 15%
- zonne-energie: 20,5%
- andere hernieuwbaar: 4%
- fossiel en andere: 18%

Onzekerheid over de toekomst van de Belgische kerncentrales
De Belgische overheid bereikte enkele maanden geleden een princiepsovereenkomst over het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3. Tot op heden is er echter geen enkele duidelijkheid en zekerheid over dit commitment. De onderhandelingen blijven aanslepen en elke vooropgestelde deadline wordt gemist. Dit maakt de toekomst van kernenergie in België onzeker.
Ook het niet-schrappen van de wet uit 2003 (meer bepaald artikel 3, dat de toekomstige productie van elektriciteit uit kernenergie verbiedt) maakt de toekomst van kernenergie in ons land onzeker. De nucleaire sector heeft nood aan een duidelijk wetgevend kader en een langetermijnvisie. Enkel op die manier zijn toekomstige investeringen mogelijk. In het bijzonder voor de nieuwe generatie van kleine kernreactoren (SMR’s of Small Modular Reactors), waarvan de commerciële ontwikkeling verwacht wordt begin jaren ‘30. SMR’s zullen naast elektriciteit ook warmte en waterstof kunnen produceren.
Over deze cijfers
Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.
Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).