Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix maart 2023
Belgische elektriciteitsmix maart 2023

Elektriciteitsmix maart 2023: 75% van de Belgische stroomproductie is koolstofarm dankzij combinatie van kernenergie en hernieuwbaar

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 41% van de Belgische elektriciteitsmix. Daarmee blijft kernenergie de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit in ons land, met bovendien de garantie op een hoge bevoorradingszekerheid, onafhankelijkheid van buurlanden en stabiele prijzen.

Naast kernenergie werd in maart een belangrijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energie. Samen zorgen kernenergie en hernieuwbaar ervoor dat 75% van de Belgische elektriciteit koolstofarm is. Daarmee scoort ons land een pak beter dan Duitsland (waar deze week de laatste kerncentrales sluiten) en zijn we on track om de volledige elektriciteitsproductie koolstofarm te maken tegen 2050. Maar de dreigende kernuitstap maakt die CO2-arme toekomst onzeker.

Een zeer natte en sombere maand

Maart 2023 zal de geschiedenis ingaan als een zeer natte en sombere maand. Enkel in 2008 viel er nog meer neerslag in maart (voor de huidige referentieperiode). In totaal viel er de afgelopen maand 126,5 mm regen in Ukkel, het gemiddelde voor maart bedraagt normaal 59,3 mm.

Maart was ook erg somber, met amper 83 uur zon (het maandgemiddelde bedraagt 125 uur). Er was in maart slechts 1 dag met een heldere hemel.

De Belgische elektriciteitsmix van maart 2023

Samen zorgden kernenergie (41%) en hernieuwbare energie (34%) er in maart voor dat 75% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) vertegenwoordigde de afgelopen maand 25% van de Belgische elektriciteit, en maar liefst 92% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van maart 2023 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 41%
  • windenergie: 23%
  • zonne-energie: 7%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 25%
De Belgische elektriciteitsmix voor maart 2023 (bronnen: ELIA & UNECE)

Onzekerheid over de toekomst van de Belgische kerncentrales

De Belgische overheid bereikte enkele maanden geleden een princiepsovereenkomst over het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3. Tot op heden is er echter geen enkele duidelijkheid en zekerheid over dit commitment. Eerder deze week maakte Engie Electrabel bekend dat het nog geen brandstof bestelde voor de twee reactoren in kwestie. Dat, samen met de aanslepende onderhandelingen en het uitblijven van witte rook, maakt de toekomst van kernenergie in België onduidelijk.

Ook het niet-schrappen van de wet uit 2003 (meer bepaald artikel 3, dat de toekomstige productie van elektriciteit uit kernenergie verbiedt) maakt de toekomst van kernenergie in ons land onzeker. Deze situatie, gecreëerd door de non-beslissing van de Belgische overheid, maakt de toekomst en verdere ontwikkeling van de Belgische nucleaire sector onzeker. De nucleaire sector heeft nood aan een duidelijk wetgevend kader en een langetermijnvisie. Enkel op die manier zijn toekomstige investeringen mogelijk. In het bijzonder voor de nieuwe generatie van kernreactoren (SMR’s oftewel Small Modular Reactors), waarvan de commerciële ontwikkeling begin volgend decennium zal beginnen. SMR’s zullen naast elektriciteit ook warme en waterstof kunnen produceren. De ontwikkeling van SMR’s is al begonnen en ons land staat wereldwijd bekend als expert in de ontwikkeling ervan.

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer