Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix maart 2022
Belgische elektriciteitsmix maart 2022

Belgische elektriciteitsmix maart 2022: kernenergie levert méér dan de helft van de elektriciteit

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 53,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in maart ook de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

Naast kernenergie werd in maart 23% van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 10,5% uit wind, 8,5% uit zon en 4% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

Een heel zonnige en droge maand

Maart 2022 was een zeer warme en droge maand. Er sneuvelden de afgelopen maand twee historische records.

De zon scheen 227 uren (in Ukkel). Daarmee sneuvelt het historische record uit 1931, toen de zon 213 uren scheen. In een gemiddelde zomermaand schijnt de zon in ons land ongeveer 200 uren. Dat dit record sneuvelt in een lentemaand (wanneer de dagen korter zijn) maakt het resultaat nog unieker en opmerkelijker. Dit uitzonderlijk hoge aantal uren zon vertaalde zich ook in een piekproductie van zonne-energie.

Het tweede record van de afgelopen maand heeft te maken met de hoeveelheid neerslag: slechts 2,2 mm voor een volledige maand. Nooit eerder, sinds het begin van de metingen in 1833, viel er zo weinig neerslag tijdens een volledige maand. Bij de temperaturen valt vooral de hoge gemiddelde maximumtemperatuur op. Deze bedroeg 13,7°C in Ukkel (normaal: 10,9°C) en is daarmee samen met 2017 de op een na hoogste voor deze maand sinds het begin van de waarnemingen in 1892. Het record blijft staan op 2014 (14,2°C).

Het feit dat records elkaar sneller opvolgen en vaker voorkomen, kan wijzen op een structurele verandering van ons klimaat.

De Belgische elektriciteitsmix van maart 2022

Samen zorgden kernenergie (53,5%) en hernieuwbare energie (23%) er in maart voor dat 76,5% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 23,5% van de Belgische elektriciteit, en voor 90% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van maart 2022 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 53,5%
  • windenergie: 10,5%
  • zonne-energie: 8,5%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 23,5%
De Belgische elektriciteitsmix voor maart 2022 (bronnen: ELIA & IPCC)

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer