Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

75% van de Belgische elektriciteit koolstofarm tijdens zeer zonnige maand maart

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie. In de maand maart produceerden de Belgische kerncentrales de helft van onze elektriciteit, met een lage CO2-uitstoot.

Extreem gunstige weersomstandigheden voor zon

Maart was uitzonderlijk warm, en extreem zonnig. De zon scheen 40 uur méér dan gemiddeld. Er was in maart slechts 1 dag zonder zon. Goed nieuws voor de zonnepanelen, die 444 GWh stroom leverden, omgerekend 5,5% van alle stroom die in België werd opgewekt.

De gemiddelde windsnelheid bedroeg 3,7 meter per seconde (meting voor Ukkel), lager dan het gemiddelde voor maart. 11 maart vormde een uitzondering, toen er windstoten van 100 km/uur werden gemeten op zee. De windmolens werden die dag uit veiligheid stilgelegd. Alles samen leverde windenergie 12,5% van alle elektriciteit (1 TWh).

Tenslotte was er ook een nieuw record voor de hoogste maximumtemperatuur. In Ukkel werd zowel op 30 als op 31 maart het absolute record voor de hoogste maximumtemperatuur gebroken. Op beide dagen steeg de temperatuur tot 23,9°C.

Kernenergie belangrijkste bron van CO2-arme elektriciteit

Terwijl het weer grillig en onvoorspelbaar blijft, zijn de kerncentrales een bron van betrouwbare en koolstofarme elektriciteit. Voor de derde maand op rij leverden de Belgische kerncentrales méér dan de helft van alle elektriciteit (53,5%), die bovendien koolstofarm is. In België is kernenergie al decennialang de belangrijkste bron van CO2-arme elektriciteit. Samen met hernieuwbare energie zorgen ze ervoor dat in België de afgelopen maand 75% van de stroomproductie koolstofarm is. Een essentiële troef in de strijd tegen de klimaatverandering.

De Belgische elektriciteitsmix van maart 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 53,5%
  • windenergie: 12,5%
  • zonne-energie: 5,5%
  • fossiel en andere: 25,5%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

De Belgische elektriciteitsmix van de maand maart 2021 (bronnen: Elia & IPCC).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer