Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix juni 2022
Belgische elektriciteitsmix juni 2022

Belgische elektriciteitsmix juni 2022: driekwart van de Belgische elektriciteit koolstofarm dankzij kernenergie en hernieuwbaar

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 49% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in juni ook de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

Naast kernenergie werd in juni een belangrijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 9% uit wind, 14% uit zon en 4,5% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

De Belgische elektriciteitsmix van juni 2022

Samen zorgden kernenergie en hernieuwbare energie er in juni voor dat 76,5% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 23,5% van de Belgische elektriciteit, en voor 88% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van juni 2022 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 49%
  • windenergie: 9%
  • zonne-energie: 14%
  • andere hernieuwbaar: 4,5%
  • fossiel en andere: 23,5%
De Belgische elektriciteitsmix voor juni 2022 (bronnen: ELIA & IPCC)

Kernenergie = betrouwbaar en koolstofarm, een dubbele troef

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) erkent de belangrijke bijdrage die kernenergie kan leveren in het halen van de klimaatdoelen en verzekeren van de bevoorradingszekerheid. Sinds het begin van de crisis in Oekraïne en de geopolitieke spanningen met Rusland maakt Europa zich zorgen om de betaalbaarheid en beschikbaarheid van zijn energie en elektriciteit.

Als we de klimaatdoelstellingen (nuluitstoot tegen 2050) willen halen, en onze afhankelijkheid van buitenlandse fossiele brandstoffen willen verminderen, zal de geïnstalleerde capaciteit aan kernenergie tussen nu en 2050 moeten verdubbelen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het recente rapport van het IEA. Een duurzaam en koolstofarm energiesysteem uitbouwen zal niet alleen moeilijker zijn zonder kernenergie, maar ook riskanter en duurder, aldus het IEA.

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer