Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix juli 2021
Belgische elektriciteitsmix juli 2021

Belgische elektriciteitsmix juli 2021: kernenergie zorgt voor 61% van onze stroom!

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In juli produceerden de Belgische kerncentrales 61% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 21%.

Kernenergie is belangrijkste elektriciteitsbron

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 4 TWh (dus omgerekend 4 miljoen MWh) koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 61% van de Belgische elektriciteitsmix. Dit is nu al de zevende maand op rij dat kernenergie voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit zorgt.

Naast kernenergie werd in juli 21% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen: 9,5% uit wind, 8,5% uit zon en 3% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

Vier vijfde van de Belgische elektriciteit is koolstofarm

Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en hernieuwbare energie in juni voor 82% van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Op de (enkele) dagen dat er overproductie was door veel wind en/of zon in België en in onze buurlanden, werden er telkens modulaties van één of meerdere kernreactoren aangeboden aan de markt. Dat betekent dat deze reactoren dan aan een lager vermogen draaien, om zo meer ruimte te geven aan de intermittente energie uit wind en zon. Door te moduleren, zorgen onze kerncentrales voor de nodige flexibiliteit.

Fossiele energie zorgde afgelopen maand voor 18% van de Belgische elektriciteit. Dit percentage ligt (nu nog) relatief laag, wat goed nieuws is voor het klimaat (minder CO2-uitstoot) en voor de lokale luchtkwaliteit (gascentrales stoten stikstofoxiden en fijnstof uit).

Wat na de kernuitstap?

Na 2025, bij een volledige kernuitstap, verliezen we meer dan de helft van onze huidige elektriciteitsmix. Het is onmogelijk om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een enorme stijging van de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof tot gevolg.

Volgens een recente studie van het Federaal Planbureau, zal de totale CO2-uitstoot in ons land vanaf 2026 met 12% stijgen, voornamelijk door de kernuitstap. Wanneer we enkel de energieproducerende industrieën in rekening nemen, gaat het zelfs over een stijging van de CO2-uitstoot met 85% in 2026, in vergelijking met 2021. Het aandeel fossiele energie (gas) in de elektriciteitsmix zal volgens de studie stijgen tot 56% in 2026.

De Belgische elektriciteitsmix van juli 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 61%
  • windenergie: 9,5%
  • zonne-energie: 8,5%
  • andere hernieuwbaar: 3%
  • fossiel en andere: 18%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

De Belgische elektriciteitsmix voor juli 2021 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer