Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix februari 2023
Belgische elektriciteitsmix februari 2023

Belgische elektriciteitsmix februari 2023: recordproductie fossiel na stopzetten Tihange 2

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 43% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in februari wel nog altijd wel de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

Naast kernenergie werd in februari een recordhoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen (vooral gas). Een direct gevolg van de sluiting van de reactoren Tihange 2 en Doel 3. Daarnaast was februari een maand met extreem lage windsnelheden.

Zeer lage windsnelheden

Februari 2023 was klimatologisch in veel opzichten een gemiddelde maand, maar met ook enkele opvallende uitschieters.

De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel lag opvallend laag, en bedroeg amper 3,2 meter per seconde (de normale waarde is 4,0 m/s). Samen met februari 2009 was dit de tweede kalmste februarimaand van de huidige referentieperiode. Het record blijft staan op 2,8 m/s in 1993.

En er waren deze maand nog twee andere opvallende records: in Ukkel viel er de afgelopen maand veel minder neerslag dan normaal: slechts 13,3 mm, terwijl dat normaal 65,1 mm is. Dat is een nieuw record voor de huidige referentieperiode. Het vorige record dateerde van 1998. En tenslotte was het een opvallend zachte maand, en lagen de temperaturen het grootste deel van de maand boven de respectievelijke normale waarden.

De Belgische elektriciteitsmix van februari 2023

Samen zorgden kernenergie (43%) en hernieuwbare energie (25,5%) er in februari voor dat 68,5% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) vertegenwoordigde de afgelopen maand maar liefst 31,5% van de Belgische elektriciteit, en 94,5% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van februari 2023 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 43%
  • windenergie: 16,5%
  • zonne-energie: 5%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 31,5%
De Belgische elektriciteitsmix voor februari 2023 (bronnen: ELIA & UNECE)

Tihange 2 en Doel 3 buiten dienst gesteld

Februari 2023 is de eerste maand in de geschiedenis van de Belgische kerncentrales dat twee reactoren definitief buiten werking zijn gesteld. Na Doel 3 (in september vorig jaar) werd aan het einde van de maand januari ook Tihange 2 definitief buiten werking gesteld, in lijn met de wet op de kernuitstap uit 2003. Deze buitenwerkingstelling heeft ook een direct gevolg voor de elektriciteitsmix van België. De productie van Tihange 2 en Doel 3 werd grotendeels vervangen door fossiele energie (gas) en import. Dat laat zich ook meteen zien in de resultaten van de afgelopen maand, met een recordproductie aan fossiele stroom.

Niet verwonderlijk dat er steeds meer stemmen opgaan om de wet op de kernuitstap te herzien, en te bekijken of er na 2025 nog meer kerncentrales kunnen openblijven. Kernenergie is in tal van landen, waaronder België, de belangrijkste bron voor koolstofarme elektriciteit. Samen met hernieuwbare energie zorgen deze twee energiebronnen ervoor dat we onze klimaatdoelstellingen kunnen halen en minder afhankelijk zijn van buitenlandse onbetrouwbare regimes voor onze stroomvoorziening, en dat met een technologie die al bestaat en met een infrastructuur die al beschikbaar is. De sluiting van de kerncentrales zal een mogelijk nefaste impact hebben op de bevoorradingszekerheid, de prijs van elektriciteit en de haalbaarheid van de ambitieuze klimaatdoelen die België zich heeft gesteld.

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer