Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix februari 2021
Belgische elektriciteitsmix februari 2021

Belgische elektriciteitsmix februari 2021: opnieuw meer dan de helft van onze elektriciteit uit kernenergie

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In februari produceerden de Belgische kerncentrales 54,5% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 22%.

Kernenergie goed voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit

Belgische elektriciteitsmix januari 2021: de helft van onze elektriciteit komt uit kernenergieDe Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 4 TWh (dus omgerekend 4 miljoen MWh) koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 54,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Alle 7 kernreactoren hebben de hele maand februari op volle kracht gedraaid. Goed nieuws voor het klimaat, want dat betekent minder opwekking door gascentrales, dus minder CO2-uitstoot!

Dit is bovendien al de tweede maand op rij dat kernenergie voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit zorgt.

Naast kernenergie werd er in februari zo’n 22% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk via wind (17%).

Driekwart van de Belgische elektriciteit is koolstofarm

Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en hernieuwbare energie in februari voor driekwart (76,5%) van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie zorgt voor 23,5% van de Belgische elektriciteit. Dit percentage ligt relatief laag, wat goed nieuws is voor het klimaat (minder CO2-uitstoot) en voor de lokale luchtkwaliteit (gascentrales stoten stikstofoxiden en fijnstof uit).

De Belgische elektriciteitsmix van februari 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 54,5%
  • windenergie: 17%
  • zonne-energie: 3%
  • andere hernieuwbaar: 2%
  • fossiel en andere: 23,5%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Wat na de kernuitstap?

Na 2025, bij een volledige kernuitstap, verliezen we dus meer dan de helft van onze elektriciteitsmix. Het is zeer ambitieus om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een sterke stijging van de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix voor februari 2021 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer