Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix augustus 2020
Belgische elektriciteitsmix augustus 2020

Elektriciteitsmix augustus 2020: kernenergie ook in zomermaand belangrijkste koolstofarme energiebron

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand augustus produceerden de Belgische kerncentrales 35,5% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 22%.

Kernenergie grootste koolstofarme energiebron

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand iets meer dan 2 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 35,5% van de Belgische elektriciteitsmix. En dat terwijl Doel 3, Tihange 1 en 3 niet beschikbaar waren wegens geplande onderhoudswerken. Doel 1 en Doel 2 draaiden bovendien enkele dagen op halve kracht, om de milieunormen te respecteren en de fauna en flora te beschermen in de waterlopen, die gebruikt worden als koelwater.

Ondanks de exotische temperaturen, met een hittegolf die 12 dagen aanhield, zorgde zonne-energie slechts voor 8,5% van de elektriciteit in de mix. Windmolens wekten 9,5% van de Belgische elektriciteit op. De rest van de Belgische elektriciteitsproductie (42,5%) kwam uit fossiele energie.

Aangezien klimaatexperts oproepen tot een snelle en drastische vermindering van de CO2-uitstoot, bewijst kernenergie hier nog maar eens zijn nut: zonder kernenergie zouden we een nog grotere hoeveelheid fossiele energie moeten gebruiken, en dus meer CO2 uitstoten.

De Belgische elektriciteitsmix van augustus 2020 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 35,5%
  • windenergie: 9,5%
  • zonne-energie: 8,5%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 42,5%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix voor augustus 2020 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer