Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Bedrijven willen kernenergie behouden
News - Bedrijven willen kernenergie behouden

Ook na 2025 zal kernenergie nog deel moeten uitmaken van de energiemix, aldus het VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen pleit voor meer realisme inzake de timing om alle kerncentrales te sluiten die in ons land operationeel zijn. Dat zei Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, vanochtend in verschillende kranten en op de radio.

Kerncentrales: klimaat, kostprijs, bevoorradingszekerheid

Het sluiten van alle kerncentrales, voorzien in 2025, lukt niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs. “Onze prioriteiten moeten uitgaan naar het uitbouwen van een hernieuwbaar, efficiënt en innovatief energienetwerk”, aldus Timmermans. “Maar als we tegelijk de bevoorradingszekerheid willen garanderen en de prijs onder controle houden, moeten we misschien overwegen om de Belgische kerncentrales ook na 2025 open te houden.”

Analyses ­wijzen uit dat het lastig wordt om België zonder de kerncentrales van energie te voorzien. “We mogen de mensen niets wijsmaken. De realiteit is dat we door de sluiting van de kerncentrales afhankelijker worden van stroom uit buitenlandse kolen- of kerncentrales. In België kennen we een grote bevoorradingszekerheid. Dat moet je kunnen blijven waarmaken. Wij kiezen voor een insteek die een aantal zaken verzoent: klimaat, kostprijs en bevoorradingszekerheid”, aldus nog Timmermans.

Studie PwC: De rol van kernenergie en hernieuwbare energie in de energietransitie 2030-2050

Tot deze conclusie komt ook de studie uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers (2016) over de rol van kernenergie en hernieuwbare energie in de energietransitie 2030-2050. De studie toont aan dat enkel een elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energie gecombineerd met kernenergie ervoor zorgt dat de Europese klimaatdoelstellingen en het vastgelegde aandeel van hernieuwbare energie haalbaar zijn. Beide doelstellingen worden door het Federaal Planbureau gehanteerd met betrekking tot de evolutie van het Belgische energiesysteem tegen 2050.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer