Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Science: "Snelle decarbonisatie mogelijk met kernenergie."
News - Science: "Snelle decarbonisatie mogelijk met kernenergie."

Science: "Enkel kernenergie is in staat om snel de vereiste hoeveelheid koolstofarme elektriciteit op te wekken."

Ondanks massale investeringen in hernieuwbare energie, daalt de CO2-uitstoot voor het opwekken van elektriciteit maar heel traag: niet meer dan een half procent per jaar. Van alle koolstofarme energiebronnen die momenteel bestaan, is enkel kernenergie in staat om snel de vereiste hoeveelheid koolstofarme elektriciteit op te wekken. 

Een analyse van Bloomberg Energy Finance toont aan dat investeringen in hernieuwbare energie (overwegend wind en zon) sinds 2010 zo’n 300 miljard dollar per jaar bedragen. Vooral 2016 was een recordjaar.

Ondanks die inspanningen is de hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer terechtkomt en verantwoordelijk is voor de klimaatverandering de voorbije jaren amper gedaald: nauwelijks 0,5%. Om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, hebben we acht keer zoveel daling nodig. Van alle koolstofarme energiebronnen die momenteel bestaan, is enkel kernenergie in staat om snel de vereiste hoeveelheid koolstofarme elektriciteit op te wekken.
 
Onderstaande tabel, afkomstig uit het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science, toont duidelijk dat de omschakeling naar koolstofarme elektriciteit 12 keer sneller gebeurt met kernenergie dan met zon en wind. Rekening houdend met het laatste IPCC-rapport, dat de alarmbel luidt en vraagt om een onmiddellijke massale decarbonisatie, hebben we alle koolstofarme oplossingen nodig. Zon, wind, waterkracht en bovenal kernenergie. 

Kernenergie kan 12 keer sneller koolstofarme elektriciteit leveren dan wind of zon (Bron: Science).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer