Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Small Modular Reactors: XS afmetingen, XL voordelen
Small Modular Reactors: XS afmetingen, XL voordelen

Small Modular Reactors: XS afmetingen, XL voordelen

Small Modular Reactors (SMR’s) zijn kerncentrales in het klein. Hun modulaire design zorgt ervoor dat ze goedkoper zijn dan de klassieke centrales. SMR’s zijn ideaal om gedecentraliseerd energie te leveren, bijvoorbeeld aan grote industriële processen of in afgelegen gebieden. Experts en bedrijven van over de hele wereld geloven sterk in SMR’s, en momenteel zijn er internationaal verschillende ontwerpen in ontwikkeling. 

De voordelen van een modulair systeem

  • SMR’s bestaan meestal uit modules. Daardoor kunnen ze een stuk sneller gebouwd worden, voor een lagere kostprijs. Ze kunnen daardoor ook in serie worden geproduceerd. En zij zijn natuurlijk makkelijker te vervoeren.
  • De brandstof blijft langer operationeel in een SMR. Dat betekent: minder vaak verse brandstof in de reactor en dus ook minder menselijke tussenkomsten.
  • De kans op proliferatie (het aanwenden van nucleair materiaal voor militaire of terroristische doeleinden) is nog kleiner dan bij de klassieke centrales.

Vermogen

De verst gevorderde SMR-projecten zijn kleinschalige versies van de bekende kerncentrale: er wordt uranium gebruikt als brandstof, en water onder druk koelt de reactorkern. Een SMR levert tussen de 10 en 300 MW elektriciteit. Ter vergelijking: de Belgische kerncentrales Doel 1 en Doel 2 leveren elk zo’n 430 MW.

Verbeterde passieve veiligheid

Naast het modulair design, ligt de innovatie in de passieve systemen. Net zoals bij de modernste, grote kerncentrales van de derde generatie, geeft men de voorkeur aan passieve koelsystemen. Die systemen worden gestuurd door handig gebruik te maken van de zwaartekracht of natuurlijke circulatie van het koelmiddel. Ze functioneren meerdere dagen zonder menselijke interventie en hebben geen externe energiebron nodig, wat een belangrijk voordeel betekent op het vlak van veiligheid.

Wat verklaart het succes van de SMR’s?

Ten eerste: de opkomst van hernieuwbare energievormen in alle landen van de wereld. Hierdoor is er nood aan flexibele, kleinere centrales die de snel veranderende aanbod en vraag aan elektriciteit gemakkelijk kunnen opvolgen. Om eventueel gebrek aan wind (bij windmolens) en zon (bij zonnecellen) op te vangen.

Maar ook voor ontwikkelingslanden zijn ze zeer geschikt. SMR’s kunnen worden ingezet in afgelegen gebieden met weinig geschoold personeel. Denk bijvoorbeeld aan een afgelegen stad in Afrika, waar men elektriciteit nodig heeft om de industrie en huishoudens van stroom te voorzien. 

Ook de kostprijs is een belangrijke factor. Sommige landen hebben niet de capaciteit om te investeren in klassieke kerncentrales. Vandaar de interesse in SMR’s, waarvan de kostprijs heel wat lager is.

Waar worden SMR-centrales ontwikkeld?

Veel grote bedrijven in de nucleaire sector werken aan de ontwikkeling van SMR’s, vooral in de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan. In Europa is er vooral interesse in het Verenigd Koninkrijk, waar het Engelse Urenco aan de ‘U-battery’ werkt.

Het innovatieve karakter van de nieuwe generatie kerncentrales trekt ook nieuwe spelers aan. Het idee van de Traveling Wave Reactor wordt in de Verenigde Staten gesteund door TerraPower van miljardair Bill Gates, voorstander van kernenergie:

“The renewable technologies we have today, like wind and solar, have made a lot of progress and could be one path to a zero-carbon energy future. But given the scale of the challenge, we need to be exploring many different paths—and that means we also need to invent new approaches. Nuclear is one of the directions that we should innovate in.”

(Bill Gates, CEO TerraPower, naar aanleiding van de COP21 klimaatconferentie in Parijs)

Sommige SMR’s worden wél in één stuk geleverd. Deze SMR’s hebben kleine vermogens en worden soms ‘batterijen’ genoemd. Ze kunnen direct elektriciteit leveren, van zodra ze op hun eindbestemming zijn afgeleverd.

Meer info op de website van World Nuclear Association.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer