Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nieuw rapport World Nuclear Association: Performance Report 2019
Nieuw rapport World Nuclear Association: Performance Report 2019

2018 was recordjaar voor nucleaire sector: nooit eerder waren er zoveel kerncentrales (geïnstalleerde capaciteit) als nu.

Negen nieuwe reactoren kwam online in 2018, samen goed voor 10,4GWe extra. Eind 2018 waren er wereldwijd dus 449 reactoren operationeel, tegenover 444 aan het begin van het jaar. De hoeveelheid door kernenergie geleverde elektriciteit steeg wereldwijd met 61 TWh tot 2563 TWh, voor het zesde jaar op rij een toename. Deze stijging is het resultaat van zowel de nieuwe reactoren die online kwamen als de verhoogde productie van de bestaande vloot.

Het aantal reactoren in aanbouw blijft hoog, met 55 reactoren onder constructie (eind 2018).

Zeven van de negen reactoren die in 2018 op het net kwamen, staan in China (Tainwan, Haiyang, Sanmen, Taishan en Yangjiang). In Rusland werden ook twee nieuwe centrales aan het net gekoppeld (Rostov 4 en LeningradII-1). Rusland neemt ook het voortouw in de bouw van de eerste kerncentrale in Turkije, waar met de bouw is begonnen in 2018. In het Verenigd Koninkrijk is begonnen met de bouw van Hinkley Point C. De eerste kerncentrale van de Verenigde Arabische Emiraten is klaar, in 2020 zal de centrale ook effectief elektriciteit produceren.

Kerncentrales leveren een belangrijke bijdrage aan CO2-arme, betrouwbare en betaalbare elektriciteit, aldus nog het rapport. Maar hun aandeel en belang zal de volgende jaren allicht nog moeten toenemen, omdat de groei van hernieuwbare energie niet snel genoeg gaat om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarom is er de komende decennia meer dan ooit nood aan alle koolstofarme elektriciteitsbronnen, dus inclusief kernenergie.

Geïnstalleerde nucleaire capaciteit. Zoals de grafiek duidelijk maakt, was er nooit eerder zoveel kernenergie (in termen van geïnstalleerde capaciteit) als nu.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer